La Redacció de LA VEU es reserva el dret de no publicar aquells comentaris o col•laboracions inadequats

La Llei de conciliació i el permís de paternitat

L'article 13 de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques de Catalunya, estableix que el progenitor o progenitora, sense perjudici del dret al permís per maternitat, té dret a un permís de paternitat de quatre setmanes consecutives des del finiment del permís de maternitat o de la setzena setmana posterior al part o a l'adopció, sempre que tingui la guarda legal de l'infant i l'altre progenitor o progenitora treballi. Aquest dret també s'estén al supòsit de família monoparental.
La Llei 8/2006, va entrar en vigor el dia 14 de juliol. Més enllà de les mesures concretes que aquesta llei contempla i de les que podem gaudir el personal al servei de l'administració local, cal fer un esment als seus objectius. Segons el seu preàmbul es tracta de crear un sistema que permeti una implicació més gran del personal al servei de les administracions públiques en la vida familiar. Es pretén avançar cap a un concepte de reorganització, és a dir, cap a la coresponsabilitat d'homes i dones en la cura dels menors o les persones dependents.
La llei pretén resoldre els dubtes interpretatius que existien especialment en relació a les unions estables de parella i a la filiació per adopció o acolliment, establint l'equiparació amb els matrimonis, i també entre la filiació biològica i les adopcions i els acolliments.
Com a novetat, incorpora el permís de paternitat de quatre setmanes, que ja estava previst a l'article 23 de la Llei 18/2003, i que havia estat objecte de diverses controvèrsies sobre la seva aplicabilitat directa, a manca de la seva concreció per la via legislativa. En aquest sentit, cal esmentar l’estimació parcial de la sentència número 61/2006 presentada pels Serveis Jurídics d’UGT-Federació de Serveis Públics en el Jutjat Contenciós Administratiu 12 de Barcelona, arran del recurs d’un funcionari de la Generalitat. La sentència reconeixia el seu dret a gaudir el permís, posteriorment al naixement.
Finalment cal esmentar les mesures que en matèria de violència contra les dones s'incorporen a la llei en la línia del que ja està regulat a nivell estatal.
Definitivament, aquesta és una bona eina per avançar cap a una societat més igualitària entre dones i homes.